Když se řekne „americký akciový trh", většina lidí si pod tím představí právě S&P 500. Je to index, který sleduje pět set největších firem obchodovaných ve Spojených státech, a tak nějak se z něj stalo měřítko zdraví celé americké ekonomiky. Na téhle stránce najdete články, které k němu postupně přibývají, a tady se dozvíte, proč mu vůbec věnovat pozornost a na co se u něj dívám já.
Co S&P 500 vlastně je
S&P 500 je index pěti set velkých amerických firem napříč obory. Není to jen prostý seznam. Firmy v něm mají různou váhu podle své tržní hodnoty, takže ty největší společnosti index ovlivňují mnohem víc než ty menší na konci žebříčku.
To je důležité si uvědomit. V posledních letech narostla váha hrstky velkých technologických firem natolik, že pohyb pár jmen dokáže pohnout celým indexem. Když tedy slyšíte, že „trh roste", často to ve skutečnosti znamená, že rostlo několik největších firem, zatímco zbytek se ani nehnul.
Sledovat se dá přímo, nebo přes ETF, které index kopírují. Pro spoustu lidí je právě takové ETF nejjednodušší způsob, jak se k americkému trhu dostat. Patří k nejlevnějším a nejlikvidnějším na světě.
Proč hýbe trhy po celém světě
S&P 500 není jen americká záležitost. Stal se z něj jakýsi globální barometr nálady. Když padá v New Yorku, ráno to obvykle cítí burzy v Evropě i v Asii. Funguje to i obráceně.
Důvod je prostý. Americký trh je největší a nejlikvidnější na světě a tečou do něj peníze odevšad. Proto reakce S&P 500 na zprávy bere zbytek světa jako vodítko, kam se možná pohne i on.
Hlavním hybatelem je podle mě dlouhodobě měnová politika, hlavně to, co dělá americká centrální banka Fed. Když Fed drží sazby vysoko, peníze mají kam jít i mimo akcie a trh to tlačí dolů. Když je naopak nakloněn snižování, kapitál se vrací do rizikovějších aktiv a index obvykle ožívá. Tohle bych měl na očích vždycky.
Na co se u indexu dívám
Sleduji čtyři věci. Co dělají centrální banky, kam tečou peníze, jaká je geopolitická situace a jaká nálada na trhu zrovna panuje. Ne vždy mluví všechny čtyři najednou, ale dohromady mi dávají obrázek o tom, co se děje pod povrchem.
- Centrální banky. Sazby a tón Fedu hýbou oceněním celého trhu. Tohle je pro mě hlavní páka.
- Toky peněz. Kam směřuje kapitál? Do velkých technologických firem, nebo se rozléhá i do zbytku trhu? Úzký růst tažený pár jmény je něco jiného než růst široký.
- Geopolitika a výroky politiků. Tyhle zprávy umí trhem zacloumat ze dne na den. Typicky výroky kolem cel a obchodních sporů. Vždycky se ale ptám, jestli jde o krátkodobý otřes, nebo o něco, co opravdu mění dlouhodobý směr. Většinou je to to první.
- Nálada na trhu. Převažuje optimismus, nebo opatrnost? Euforie i strach jsou často přehnané a právě v extrémech se trh nejčastěji mýlí.
Musím přiznat, že u S&P 500 mám trochu rozpolcený vztah. Je to skvělý nástroj a dlouhodobě nabídl výnosy, které těžko někdo přebije. Zároveň ale dlouhodobě nevěřím americkému dolaru a fiskální cestě USA, takže sázet jen na něj mi přijde jako příliš mnoho vajec v jednom košíku. Tohle je ale můj osobní pohled, ne rada, co máte dělat.
Co sledovat dál
Dvě věci, které bych u indexu hlídal do budoucna. První je koncentrace. Čím víc závisí celý index na hrstce firem, tím větší je riziko, že zaškobrtnutí pár jmen stáhne dolů úplně všechno. To je věc, kterou bych nepodceňoval.
Druhá je měna. Pokud na S&P 500 koukáte z Česka přes ETF v dolarech, váš výnos ovlivňuje nejen samotný index, ale i pohyb kurzu dolaru vůči koruně. To se snadno přehlédne, ale dokáže to s výsledkem pořádně zamávat.
Krátkodobé předpovědi u indexu beru s velkou rezervou. Trh dokáže překvapit kdykoli, nahoru i dolů, a kdo tvrdí, že ví, kde bude za měsíc, většinou jen hádá. Proto se na S&P 500 dívám spíš přes velký obraz a dlouhodobé trendy než přes pohyby jednotlivých dní. Články pod touhle stránkou na to navazují a rozebírají konkrétní situace, jak postupně přicházejí.